Kävi Marimekot

On hienoa saada ideoita, vaikutteita ja inspiraatiota. On erityisen hienoa, jos suunnittelijalta itseltään halutaan ostaa designia – vaikka täsmälleen samanlaista, jota hän on jo joskus tehnyt.

On kuitenkin äärimmäisen törkeää plagioida ja myydä jonkun toisen tekemää suunnittelua omana tuotantonaan.

Suunnittelin kiitoskorttimme kesällä 2012. Now & Forever -hääkatalogin "uudenlainen korttisarja" on suunniteltu jonkun muun toimesta valmistuotannoksi kesällä/syksyllä 2013.

Jumankauta, tämä ei jää tähän!


EDIT 18.10.2013
Monen sähköpostin, parin puhelun ja erinäisten vaiheiden jälkeen yritys lopulta myönsi tahattoman kopioinnin ja he vetävät korttimallinsa pois myynnistä. Sain asiaankuuluvat pahoittelut ja he toivottavasti opetuksen tekijänoikeusasioissa :)

29 kommenttia:

 1. Voi saatana nyt sentään miten törkeetä.

  VastaaPoista
 2. Apua... Kuinka ihmeessä kehtaavat! Tuohan on ihan identtinen! Vielä lehteen laitettu...

  VastaaPoista
 3. Huhhuh, onpa räikeää! Ei anna kyllä millään tavalla hyvää kuvaa yrityksestä tuollainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin tuon neliön mallisen kuvan + käyntikortin kokoisen kiitoskortin idean saanut jostain muualta (ei ole todellakaan omaa keksintöä), mutta se, että plagioidaan täysin koko setin asettelu, värimaailma ja osittain fontitkin... Se on jo toinen asia.

   Poista
 4. No huh huh. Onpa noloa ja tökeröä tolta firmalta.

  VastaaPoista
 5. No voihan VEEEE! Onpas aikamoista!

  VastaaPoista
 6. Mitä helv***iä?! Törkeää! Pidä meidät ajantasalla kuinka käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, puhelinlangat laulavat vastapuolelle huomenna.

   Poista
  2. Pitikin kysyä, että kaihan otat heihin yhteyttä?! Anna palaa oikein kunnolla!

   Poista
 7. Uskomatonta toimintaa, miten ne kehtaa?!

  VastaaPoista
 8. No voi ny helvetti... Uskomatonta touhua.. Toihan on aivan identtinen toi fontti..

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Ihmettelen vaan, eikö kyseisen mallin "suunnittelijalle" tullut koskaan mieleen, että minä saattaisin joskus saada käsiini heidän kataloginsa?

   Poista
 10. U.S.K.O.M.A.T.O.N.T.A.!!! Joku graafinen suunnittelija tosissaan kokeillut tehdä Marimekot, ja varmaan saanu siitä vielä rahaakin. AAAARGH sun puolesta - pidä meitä ajantasalla miten tää #Marimekkogate etenee! ;)

  VastaaPoista
 11. Siis joo ymmarran, etta joku yksityishenkilo ihastuis teidan kortteihin niin, etta tekisi identtisen kopion omista kiitos-korteistaan, mutta etta ihan julkinen yhtio? huh huh

  Taytyy myontaa, etta hyvin paljon inspiroiduin yhdesta pinterestista loytamastani kiitos-kortista omaamme vasetessamme ja jo hiukan silloin mietin, etta onkohan taa nyt okei kopioida idea talleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielestäni ihan ok, jos yksityishenkilö inspiroituu sen verran, että päättää kopioida mallin suoraan omiin häihinsä. Sillä ajatuksella siis, että printin/printit tekee _kokonaan_ itse (ja printit tulevat tietysti vain omaan eikä kaupalliseen käyttöön), eikä yritä palkata jotakuta toista suunnittelijaa jäljentämään samaa tuotosta uudelleen. Siinä mennään jo metsään.

   Joskus on käynyt niin, että pari on ottanut yhteyttä johonkin toiseen suunnittelijaan ja näyttänyt mallina minun suunnittelemani printit. Yhdenkään suunnittelijan ei tulisi _koskaan_ suostua kopioimaan toisen suunnittelemaa versiota sellaisenaan, vaan joko muokata ulkoasua täysin tai ohjata pari alkuperäisen version tehneen suunnittelijan puoleen. Valitettavasti näin ei aina käy...

   Jos suoran kopioinnin takana on yritys (kuten tässä tapauksessa Now & Forever -lehden takana oleva Calligraphen Oy), joka yrittää saada plagioinnista rahaa itselleen, asia saa heti rikosnimikkeen ja kyseessä on tällöin poliisiasia. Jos siis lakimiehet päättävät, että tekijänoikeussuojan raja on ylitetty. Näin se peli menee.

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä Marjo!

   Poista
  3. Kyllä meilläkin kutsuun otettiin mallia internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta kutsun teki kaveri ihan ilmaiseksi eikä mallia ole käytetty sen jälkeen mihinkään eikä sillä ole tehty rahaa. Ei olisi tullut mieleenkään kaupitella omaa kutsua eteenpäin mihinkään tai kenellekään... Hienoa, että firma lopulta myönsi virheensä, toivottavasti oppivat jotain!

   Poista
  4. Juu, oma käyttö on eri asia kuin kaupallinen hyöty :) Ja luulen, että he saivat kyllä opetuksen.

   Poista
 12. Ei oo totta. Olen sanaton. Toivottavasti asia ratkeaa parhain päin!

  VastaaPoista