Reissussa: Koh Samui

Kiinnyn helposti uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Kun hyvästien aika tulee, pienet kyyneleet kutittavat silmäluomia ja hymy haihtuu hetkeksi. On vaikea luopua jostain tutuksi käyneestä. Niin kävi tälläkin reissulla. Kun saapui uuteen resorttiin tai hotelliin, oli ensin kylässä vain uutena tulokkaana. Mutta kun tuli aika lähteä, tuntui menettävänsä samalla pienen palan sydämestään ja osan tuttavistaan. Niitä pieniä sydämenpalasia tuli kylvettyä muutamaan otteeseen Thaimaan itäpuolelle.

Matkareportaasia ei pitänyt tulla. Sitten mietin omaa nettikäyttäytymistäni. Kaivan lomakohteesta aina ennakkotietoa kauhakaupalla: etsin kaikenlaisia vinkkejä ja tarinoita henkilöiden omista, henkilökohtaisista näkökulmista, jotka paljastavat relevanttia kohdetietoa enemmän kuin yksikään mainosgurun muokkaama esiteteksti. Positiivisen tiedon lisäksi rehellisesti myös sitä negatiivista, ennen kaikkea realistista. Siksi tämä reportaasi. Kahlatkaa jos jaksatte.

Vietimme viisi yötä Koh Samuilla, seitsemän Koh Taolla ja puolitoista vuorokautta Bangkokissa. Tulossa joskus myöhemmin siis vielä postaukset Koh Taosta ja Bangkokista.

KOH SAMUI
Thaimaan kolmanneksi suurin saari Koh Samui sijaitsee Siaminlahdella, Thaimaan mantereen itäpuolella. Samuin lähellä, venematkan päässä sijaitsevat pienemmät saaret Koh Phangan ja Koh Tao. Phangan on tunnettu Full Moon -partyistaan, Taolla reppureissaajat suorittavat yleensä sukellusrastin. Ensimmäiselle viikollemme sattuikin sopivasti Phanganin täydenkuunjuhlat, mutta päätimme jättää ne välistä, vaikka kokemus olisi varmasti ollut ikimuistoinen. Kolmekymppisenä arvostaa lomallaan enemmän rauhallisia ja rentoja iltoja kuin läpiyön kestävää, ankaraa juhlimista.

Samuille pääsee ainakin Bangkokista kätevästi lentäen Bangkok Airwaysin kautta. Yhtiö lentää saarelle yksinoikeudella, joten kotimaanlennoista tulee yllättävän kalliit lentoyhtiön monopoliaseman vuoksi. Edullisempi vaihtoehto onkin bussin ja veneen yhdistelmä Chumphonin (Bangkok-Chumphon-Koh Samui) kautta, mutta matka-aika samalla pitenee.

Varasimme lennot ja majoitukset omatoimisesti, jolloin saimme vapaammin päättää majoitusvaihtoehdoista ja niiden sijainneista. Buukkasimme kaikki majoitukset etukäteen, sillä kesä on saarilla ruuhkaisinta aikaa. Koh Taolla pieni osa reppureissaajista joutuikin nukkumaan yllätyksekseen rannalla, paljaan taivaan alla.

AJANKOHTA
"Eikös siellä ole kesällä juuri sadekausi?" Riippuu minne päin Thaimaata menee. Koh Samuilla runsaammat sateet alkavat vasta loka-marraskuussa, joten Suomen kesäaika on vielä hyvää aikaa matkustaa. Toki silloin tällöin satelee, mutta aurinko tarttuu siitäkin huolimatta. Ilmasto on aina trooppinen, ympäri vuoden.

Kuitenkin pari huomiota: empiirisen tutkimuksemme perusteella saaren itäpuolella sataa enemmän kuin länsipuolella. Majoituimme ensimmäiset kolme päivää saaren päärannalla Chawengilla, ja koko sen ajan taivas oli enemmän ja vähemmän sadepilvessä. Siirryttyämme länsipuolelle pilvet kaikkosivat. Syy: saaren keskellä on suuria kukkuloita, jotka keräävät itseensä kaikki mahdolliset pilvet ja jotka tuuli työntää avomereltä lännestä itään. Ei kannata oleskella itäpuolella, jos haluaa saada auringosta kaiken ilon irti. Ainakaan siis kesäaikaan, talvi- ja kevätkaudet saattavat tietysti olla säiden puolesta erilaisia. Sitä paitsi länsipuoli on muutenkin mukavampi paikka, vaikkakin hivenen tuulisempi.

Vinkkivitonen: jos haluaa välttää kaukomatkoillaan suomalaisia, Aasiaan kannattaa matkustaa nimenomaan kesällä. Emme törmänneet Samuilla yhteenkään suomalaiseen. Epäilen, että heitä kuitenkin jossain siellä kivien koloissa piileskeli.

MAJOITUS
Saarella on lukuisia kauniita rantoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän turistien valtaamia. Jos kaipaa ihmisten seuraa, vilkasta meininkiä, palveluita, jokaöisiä rantabileitä ja kilometreittäin valkoista hiekkaa, kannattaa majoittua itäpuolelle saaren päärannan eli Chaweng Beachin tienoille. Jos taas haluaa lomaltaan lähes neitseellistä rauhaa, länsipuoli on parempi vaihtoehto. Rannat eivät ole niin hienot kuin itäpuolella, mutta vastaavasti kilometrin säteellä et näe ehkä yhtäkään ihmistä. Vain aurinko, meri ja hiekka. Luksusta! Pohjoisen rannat eivät pikasilmäyksellä tehneet vaikutusta. Vieressä oli liikaa liikennettä, kiirettä ja hektistä menoa. Saaren eteläisimmillä rannoilla emme ehtineet käydä. Päärantojen lisäksi saarelta löytyy toki lukuisia pieniä, yksityisten hotellien ja resorttien käytössä olevia rantoja.

Rannat ovat Koh Samuilla (ainakin kesäaikaan) enemmän oleskelua kuin uimista varten. Vesi on karannut niin kauas, ettei uimareissusta kannata haaveilla, ellei ole valmis kahlaamaan montaa sataa metriä - ja siitäkin huolimatta vesi saattaa ylettyä edelleen vain nilkkoihin. Uima-allas on majoituksessa lähes ehdoton, jos haluaa pulahtaa kesken paahteen muuallekin kuin hiekkamättääseen.

Me halusimme tieten tahtoen ensimmäisiksi päiviksi menon, meiningin ja palveluiden ytimeen eli päärannalle Chawengille: pääsimme sieltä helposti skootterilla tutkailemaan saaren kokoa ja tarjontaa, eikä sijainti saaren keskiössä haitannut yhtään. Iltaisin oli myös kiva kävellä kilometreittäin jatkuvaa rantaa pitkin, istua hetki säkkituoleissa mahtidrinkkejä juoden ja tulimiehiä tuijottaen. Drinkit tosiaan! Sen parempia emme ole saaneet vielä missään. Ikinä.


Ensimmäinen majoituspaikkamme oli Pandora Lifestyle Hotel, jota pitää todella rento ja mukava ranskalaismies Yannick. Paikka oli pieni ja värikäs, kuin aikuisten The Flingstones-tyylinen betonibungalowikylä Chaweng-rannan pohjoisosassa. Meri ei ole aivan hotellin vieressä ja uima-allaskin oli pikemminkin kastautumisallas, mutta meitä ne eivät haitanneet. Kävimme huoneessamme vain nukkumassa, päivät viiletimme tukka hulmuten skootterin selässä.

Paikan aamupala oli reissumme parhaimpia: yksilöllisesti tehtyä crepsejä, pannukakkuja, pikkuvoileipiä, salaatteja, erilaisia tuoreita hedelmiä, munakasvaihtoehtoja, kaikkea mahdollista. Kahvinkin sijaan espressoa, harvinaista! Tulisin uudestaankin, erityisesti Yannickin takia. Vuokrasimme hänen kauttaan skootterin (200 TBH/pvä, noin 5 euroa), eikä vuokraus olisi voinut olla helpompaa ja kivuttomampaa.

Siirryimme Chawengilta saaren länsipuolelle Lipa Noi -rannalle, jota oli mainostettu rauhan tyyssijaksi. Sitä se olikin. Hektisen itäpuolen jälkeen länsi tuntui kuin aivan eri saarelta. Majoituimme vain 11 villaa käsittävään, perheomistuksessa olevaan Viva Vacation Resortiin, jossa oli kaikki kohdallaan. Resortilla oli oma rannan pätkä, omat hierojat, riippumatot... Villa käsitti kokonaisen pienen talon, josta löytyi makuuhuone, olohuone, alkovi, suuri kylppäri ammeen kera, kaksi wc:tä ja pieni vaatehuone. Villan edessä oli vielä terassi merinäköalalla. Mieletön! Palvelu oli myös uskomattoman ystävällistä, yksilöllistä ja niin mieleenpainuvaa, että itku puristi kurkkua kun paikasta piti lähteä. Jos jotain negatiivista haluaa sanoa, olkoon se ranta. Se oli lähes yhtä matala kuin itäpuolellakin, mutta pienen kahluumatkan jälkeen uiminen onnistui hyvin.

Resort ei ole turhaan ansainnut ensimmäistä sijaansa Trip Advisorissa Lipa Noi -rannan majoituksista. Suosittelemme ehdottomasti kaikille, erityisesti romanttista lomaa viettäville pariskunnille. 10 pistettä ja papukaijamerkki.


SUKELLUS
Jos meinaa reissata samalla matkalla myös Koh Taolle, kannattaa jättää sukellus tältä saarelta väliin. Kaikki sukelluspaikat ovat Koh Taon ympäristössä, joten sukelluksista tulee Samuin kautta vain kalliimmat ja matka-ajoista huomattavasti pidemmät. Jos taas rahaa riittää ja aikaa on, antaa palaa vain.

Snorklaustakaan ei kannatta Samuilla yrittää. Vesi on yllättävän sameaa, enkä ainakaan itse törmännyt kovin kummoisiin koralliriuttoihin.

TEKEMISTÄ JA NÄKEMISTÄ

1. Tamarind Springs Spa
Koh Samuilla ei voi jättää välistä Thaimaan parhaimmaksi kylpyläksi valittua Tamarind Springs Spata. Kauniissa viidakkolehdossa, suurten graniittilohkareiden keskellä sijaitseva ulkoilmakylpylä on ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Ensimmäiset puolitoista tuntia saa kiertää kolmessa eri rentoutuspisteessä, loppuajan on tiedossa hierontaa pitkän kaavan (ja oman valinnan) mukaan. Yhteensä koko kylpyläkokemus kestää neljästä viiteen tuntia.

Kivien muodostamiin luoliin on rakennettu aromaattisia tuoksua antavia höyrysaunoja ja viileän veden altaita, joissa saa kylpeä sarongit päällä rauhassa omaan tahtiinsa. Eräällä pisteellä pystyi tekemään itselleen kokovartalokuorinnan luonnonmukaisilla aineilla, minkä jälkeen matka jatkui uuden höyrysaunan ja virkistävän altaan myötä vegaanisen aterian ja terveysjuomien pariin. Päivä päättyi 2,5 tunnin hierontaan. Valitsin itselleni Forest Dreaming -setistä puolentoista tunnin klassisen kokovartaloöljyhieronnan sekä tunnin pää-, niska- ja hartiarentoutuksen. Hierontapaikat olivat viidakkolehdon rinteessä, hieman erillään saunoista ja altaista, jolloin luonnon kauneus ja hiljaisuus tuli esiin yläilmoista käsin. Kävisin milloin tahansa uudestaan!

2. Rantahieronnat
Jos taivaallisen hieronnan saa alle kympillä ja manikyyrin parilla hassulla eurolla, ei tulisi mieleenkään jättää niitä väliin. Matkan aikana tuli testattua kaikkea mahdollista hierontaa, pari kertaa manikyyrit ja pedikyyritkin. Taisin kuluttaa kaikkiin hemmotteluihin rahaa yhteensä sen verran, mitä Suomessa menee yleensä yhteen hierontakertaan. Pihimpikin tykkää.

3. Vesiputous Na Muang
Saaren suurin ja komein, ei kuitenkaan kovin erikoinen. Oli silti kiva pulahtaa päivän kuumuudessa virkistävään, makean veden luonnonaltaaseen, vaikka vieressä keikistelikin silloin japanilaisneito kaikissa mahdollisissa asennoissa ja kivien koloissa miehensä kameralle.

4. Ang Thongin merikansallispuisto
Samuin länsipuolella sijaitseva puisto koostuu 40 pikkusaaresta, jonka kauniille autiosaarille kirjailija Alex Garland sijoitti romaaninsa Laguuni (The Beach) salaisen paratiisin. Retki suojeltuun saaristoon olisi kestänyt kokonaisen päivän, joten aikataulumme ei antanut siihen tällä kertaa periksi. Varmasti näkemisen ja kokemisen arvoinen.

5. Big Buddha -patsas
Jos patsaista pitää, kannattaahan se jättimäinen, kultainen patsas saaren pohjoispäädyssä käydä katsomassa. Patsas tosin näkyy aika kauas muutenkin.



RUOKA
Hei, se on Thaimaa. Ruoka on tulista, mausteista ja törrrrrrrkeän hyvää. Paitsi sushi. Älä edes yritä, sitä he eivät valitettavasti osaa tehdä maistuvaksi.

Yksi parhaimmista ravintolakokemuksista oli Chawengin kylässä sijaitseva Spirit House, johon Yannick ystävällisesti soitti meille varauksen. Suosittelemme! Todella hyvää ruokaa raunionomaisessa tilassa. Kannattaa pyytää varaus Garden View -puolelle, samalla saa trooppiset puutarhanäkymät. Loppulasku ei ollut thaimaalaisittain edullisimmasta päästä, kysessä on kuitenkin fine dining -ravintola.

Myös saaren pohjoisosassa, Bophut Beachilla sijaitsevasta Fisherman's Villagesta eli entisestä kalastajakylästä saa hyvää, autenttista ruokaa. Söimme siellä kerran (Starfish & Coffee), mutta jos aikaa olisi ollut enemmänkin, toinen visiitti olisi ollut ehdoton. Sen sijaan edulliseksi ja loistavaksi hehkutettu Ninja oli hiukan pettymys. Ruoka oli toki edullista, mutta ei juuri eronnut muista ruokapaikoista ruoan maun suhteen. Hyvää perusruokaa varsin alkeellisessa ympäristössä.



ALL IN ALL
Verrattuna esimerkiksi rauhalliseen Koh Lantaan, Koh Samui on Krabin kaltainen menomesta. Mukava saari, vaikkakin kovin turistoitunut monien muiden Thaimaan kohteiden kanssa. Saari on myös selkeästi enemmän nuorten kuin perheiden suosiossa.

Jos menisimme uudestaan, majoittuisimme pääosin rauhalliselle länsipuolelle, jossa ainoina aktiviteetteina ovat lähinnä auringossa löhöäminen ja simpukoiden bongailu. Skootterilla pystyy huristelemaan kyllä ympäri saarta, jos hullujen thaimaalaisten sekaan ujuttautuminen ei pelota. Tai ylipäätään koko vasemmanpuoleinen liikenne.

11 kommenttia:

  1. Ihana postaus ja juuri tällaisia aina itse kaipaan! Jokainen näkee asiat eri tavoin, mutta pääpiirteet ovat samat ja siksi jos tunnistaa itsensä samantyyppisenä reissaajana, voi näistä vinkeistä löytää hyviä kokemisen arvoisia juttuja. Tuli ikävä tuonne.. ehkä joskus taas uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkaoppaiden mainostekstit joutuu yleensä suodattamaan aika tarkkojenkin lasien läpi, jos niistä aikoo saada mitään realiteetteja irti ;) Mut tosiaan, kaikki näkee asiat eri tavoin. Tämä oli meidän tapa :)

      Poista
  2. Juuri eilen keskustelimme mieheni kanssa matkoista Thaimaahan, joten tämä oli oikein mielenkiintoinen postaus. Kuvien kautta välittyy melkoinen paratiisi-fiilis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thaimaassa ei varmaan huonoa paikkaa olekaan :) Jokaiselle löytyy varmasti aina jotain.

      Poista
  3. tämän postauksen jälkeen tekisi heti mieli varata lennot tuonne! ihania kuvia ja hyvin kirjoitettu tämä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lähtisin milloin vain takaisin. Hyppään vaikka teidän tarakalle ;)

      Poista
  4. Aivan ihania kuvia ja tosi näpsäkkä tietopaketti reissukertomuksen siivittämänä :) Millainen muuten Koh Tao oli noin sukeltamista ja snorklaamista ajatellen, tykkäsittekö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on tulossa vielä oma postauksensa (hah, varmaan olis jo aikakin!), mutta pääpiirteissään pidettiin Taosta enemmän kuin Samuista. Huomattavasti pienempi ja näin ollen meille parempi :) Taohan on sukeltajien (varsinkin aloittelijoiden) mekka, mutta näkymät eivät kuitenkaan olleet niin monipuoliset kuin etukäteen ehkä ajattelin. En tosin ehtinyt dyykata kuin neljästi mahataudin vuoksi, joten paha sanoa mielipidettä kaikista dive siteista. Snorklausta en kokeillut kuin pari kertaa yhdellä rannalla. Kivoja kaloja, jonkin verran korallia. Ilmeisesti saaren ympärillä on kuitenkin hyviä snorklauskohteita, me ei vaan niihin ehditty.

      Poista
  5. Hei kaikki,

    Kyseessä on hyvämaineinen yritys Greg Sherman Financial Aid Company, jonka lupaus on täytetty antaa rahoituslainoille uusi määritelmä. Tavoitteenamme on aina ollut tuoda tehokkaat lainauspalvelut jokaiselle todelliselle ja tukikelpoiselle hakijalle, joka on yksityishenkilö, yritys tai yhteistyöorganisaatio mistä päin maailmaa tahansa, joka etsii lainaa henkilökohtaisiin tarkoituksiin, aloittaviin yrityksiin , liiketoiminnan laajentaminen jne. Jos haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä sähköpostitse: gregshermanfinancialaid@gmail.com

    Kiitos,
    Mainososasto

    VastaaPoista