Ruokailta

Meille on muodostunut kahden ystäväpariskuntamme kanssa pienimuotoinen perinne, jolloin toistemme näkemisen lisäksi kokkaamme yhtenäisen kolmen ruokalajin illallisen. Jokainen pariskunta vastaa yhdestä ruokalajista (alku-, pää- tai jälkiruoka), seuraavalla kerralla ruokalaji luonnollisesti vaihtuu. Yleensä illalliseen liittyy myös jonkinlainen teema, tällä kertaa lautasilla tosin oli vähän löyhempi teemoitus. Pääosin sitruunaa, limeä, karamellisoituja makupaloja, "etelän hetelmiä" ja muitakin suussa sulavia herkkuja. Oli niin hyvää, että hymyilytti vain.



Meidän alkuruokamme oli sitruunarisotto. Ohje on alunperin Glorian Ruoka&Viini -lehdestä, mutta bongasin sen itse aikoinaan 2h+k-blogista. Risotto on niin törkeän hyvää, että suosittelen testaamaan! Jos siitä haluaa täyttävämmän, voi sekaan heittää vaikka katkarapuja tai kampasimpukoita. Olemme kokeilleet molempia, mutta ehkä itse kallistuisin simpukoiden puoleen, jos pelkkä sitruunainen maku ei tunnu olevan tarpeeksi.

Sitruunarisotto 
(ohje 2-3 hlölle)

2,5 dl risottoriisiä
1 sitruunan raastettu kuori (tai vain limeä)
1 limetin raastettu kuori
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
8 dl kanalientä (tai 1 dl valkoviiniä tilalle)
1 dl vaahdotettua kuohukermaa
1 rkl limoncello-likööriä tai lemon curd -tahnaa
1,5 dl parmesaaniraastetta
lisäksi silputtua basilikaa (paljon!) sekä suolaa ja mustapippuria


Pese sitruuna ja lime. Kuivaa ja raasta kuoret. Varo valkoista, kitkerää osaa. Silppua salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Kuullota sitrus- ja sipulisilput voissa, lisää riisi ja jatka hetki kuullottamista. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Anna imeytyä ennen seuraavan nestemäärän lisäämistä. Muista sekoittaa säännöllisesti. Kun risotto on al dente, viimeistele mausteilla, limoncellolla tai sitruunatahnalla ja parmesaanilla. Sekoita aivan viimeiseksi kermavaahto ja basilikasilppu kuuman risoton joukkoon.

4 kommenttia: